00:27 Πως να φτιάξετε σπιτικά ντόνατς (λουκουμάς) | |
Υλικά: (250 ml) γάλα Για το σερβίρισμα Εκτέλεση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω ελαφρά το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), μέχρι απλώς να λιώσει. Προσθέτω το γάλα και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα στον κάδο του μίξερ (κατά προτίμηση σε ένα μίξερ πάγκου), χτυπάω για λίγο το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ και προσαρμόζω το εξάρτημα «γάντζος», κατάλληλο για ζύμες. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι η ζύμη που θα φτιάξω να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω σε χλιαρό μέρος, για τουλάχιστον 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Κατάλληλο μέρος είναι κάπου μακριά από ρεύματα αέρα και κοντά σε καλοριφέρ ή μπροστά από μια μπαλκονόπορτα (κλειστή) που να τη «χτυπά» ο ήλιος. Όταν η ζύμη φουσκώσει καλά τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και, με τη γροθιά μου, πιέζω απαλά το κέντρο της ζύμης για να φύγει ο παραπανίσιος αέρας. Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε σχετικά χοντρό φύλλο, με
πάχος Για να τα σερβίρω, μπορώ να τα περάσω από άφθονη κρυσταλλική ζάχαρη και από τις δύο πλευρές (ο γνωστός μας λουκουμάς) ή να τα περιχύσω με λιωμένη κουβερτούρα. | |
|
Total comments: 0 | |