Main » 2013 » November » 07
Μουσταλευριά

Υλικά:
7-8 κιλά μούστο
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 κουταλιές στάχτη
Λίγη κανέλα για πασπάλισμα
1-2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βράζουμε το μούστο με τη στάχτη από τη προηγούμενη μέρα. Βάζουμε τη στάχτη σε ένα λεπτό άσπρο ρούχο το δένουμε σφικτά και το βάζουμε στη κατσαρόλα με το μούστο να βράσει. Ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε συνεχώς και πετάμε τυχόν ξένα σώματα που επιπλέουν. Σβήνουμε τη φωτιά όταν σταματήσει να αφρίζει και το αφήνουμε μέσα στη κατσαρόλα όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα το περνάμε από ένα σουρωτήρι αφού βάλουμε και ένα λεπτό ρούχο στον πάτο του
Για να φύγουν εντελώς τυχόν ξένα σώματα και η στάχτη. Το σουρώνουμε και δεύτερη φορά και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε 8 φλιτζάνια καθαρό μούστο σε μια κατσαρόλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε 1 φλιτζάνι μούστο στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το αλεύρι και διαλύουμε μαζί του το 1 φλιτζάνι μούστο που κρατήσαμε. Στη συνέχεια αφού διαλυθούν το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μούστο που βάλαμε να βράσει και ανακατεύουμε. Όταν το μίγμα μας πήξει σερβίρουμε τη μουσταλευριά μας σε όμορφα γυάλινα μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα και τοποθετούμε στο ψυγείο για να σταθεί περισσότερο. 

Category: Συνταγές | Views: 307 | Added by: kostas | Date: | Comments (0)

Εκμέκ κανταΐφι
Υλικά:
600γρ. κανταΐφι
300γρ. βούτυρο
1 1/2 λίτρο γάλα
3 κρόκους αυγών
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
6 κουταλιές άνθος αραβοσίτου
5 κουταλιές σιμιγδάλι
2 φακελάκια σαντιγί για επικάλυψη
Λίγα αμύγδαλα ψημένα για επικάλυψη


Σιρόπι
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
5 φλιτζάνια ζάχαρη

Εκτέλεση:
Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας, το βουτυρώνουμε και το βάζουμε σε ένα ταψί. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε το νερό να ζεσταθεί. Διαλύουμε τη ζάχαρη στο ζεστό νερό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Όταν κρυώσει το κανταΐφι μας με μια κουτάλα περιχύνουμε το σιρόπι πάνω από το κανταΐφι.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μαζί το γάλα, τον άνθο αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, τους κρόκους αυγού, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα μας πήξει. Απλώνουμε τη κρέμα μας πάνω από το κανταΐφι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπούμε στο μίξερ τη σαντιγί μας ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία. Απλώνουμε τη σαντιγί μας πάνω από τη κρέμα με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα. Απολαύστε!

Share on Facebook
Category: Συνταγές | Views: 285 | Added by: kostas | Date: | Comments (0)


ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό καλαμάρια μικρά
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμενο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαϊντανο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ ή χυμό λεμόνι
1 φλιτζάνι λάδι
Ρύζι όσο παρουν
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια.Αφαιρούμε τα κεφάλια τους και τα ψιλοκόβουμε.Ζεματίζουμε τα καλαμαράκια σε νερό που βράζει για
10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά ρίχνουμε
τα ψιλοκομμένα κεφάλια, το μαϊντανό, τον άνηθο,αλάτι,πιπέρι και το ντοματοπελτέ διαλυμένο (αν θα κάνουμε το φαγητό κόκκινο).Αφού πάρουν όλα 
αυτά μία-δύο βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι (τόσο, όσο υπολογίζουμε ότι χρειάζεται για να γεμίσουν τα καλαμαράκια μέχρι τη μέση τους), το γυρίζουμε
δυό-τρεις φορές και προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό.Όταν απορροφηθεί το νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα καλαμαράκια.
Κλείνουμε το άνοιγμα τους με μία οδοντογλυφίδα. Τα απλώνουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα εναλλάξ (δηλαδή όχι προς την ίδια κατεύθυνση). Τα
περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλυτζάνι νερό. Τα σιγοβράζουμε , ώσπου να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι (αν δεν
έχουμε βάλει ντοματοπελτέ).


Category: Συνταγές | Views: 274 | Added by: kostas | Date: | Comments (0)

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά :

300 γρ. ψίχα ψωμιού
1 κρεμμύδι μετρίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
200 γρ. άσπρο ταραμά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση :

Βάζουμε το ψωμί στο νερό να μουλιάσει. Στο μίξερ ή στο γουδί λιώνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ταραμά, δουλεύουμε το μείγμα για λίγο και προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού, στυμμένη καλά. Χτυπάμε για λίγο και ρίχνουμε λίγο λίγο  το λάδι το λάδι και το λεμόνι, εναλλάξ χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα ώσπου να γίνει σαν αλοιφή.


Category: Συνταγές | Views: 303 | Added by: kostas | Date: | Comments (0)